Toegankelijkheid bij Brand New Day
De slogan van Brand New Day is: iedereen een eigen pensioenpotje. Dat betekent óók dat iedereen een pensioenrekening moet kunnen openen, inclusief mensen met een beperking. Dat willen we niet alleen graag, daartoe zijn we ook wettelijk verplicht. De Europese Toegankelijkheidsrichtlijn (EAA) verplicht ons om te voldoen aan specifieke toegankelijkheidsvoorschriften.
Lees meer over hoe Brand New Day omgaat met toegankelijkheid in onze Toegankelijkheidsverklaring.
Toegankelijkheidsverklaring Brand New Day
Versie 1.0, laatst bijgewerkt: 24 juni 2025
Online bankdiensten toegankelijk voor iedereen
Wij willen dat al onze klanten, dus ook mensen met een beperking, onze online bankdiensten zonder problemen kunnen gebruiken. We streven er daarom naar dat onze online bankdiensten voldoen aan de WCAG 2.1-richtlijnen, niveau AA en de Europese toegankelijkheidsnorm EN 301 549. Zo zijn onze bankdiensten toegankelijk voor een brede groep gebruikers.
In deze toegankelijkheidsverklaring leest u welke toegankelijkheidsvoorzieningen wij bieden, hoe we aan de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn voldoen en welke stappen we nemen om toegankelijkheid te behouden en te verbeteren. We controleren en vernieuwen deze verklaring wanneer we onze dienst aanpassen. U kunt deze toegankelijkheidsverklaring laten voorlezen met behulp van onze toegankelijkheidswidget.
Online bankdiensten Brand New Day
Brand New Day Bank N.V. is een online bank waar u kunt sparen, beleggen en pensioen kunt opbouwen en laten uitkeren. Op de website https://new.brandnewday.nl vindt u informatie over onze spaar- en beleggingsrekeningen (zowel met als zonder belastingvoordeel) en over onze lijfrente-uitkeringen. Op onze website kunt u direct zo’n rekening openen. Ook kunt u voorbeeldberekeningen maken voor uw eindkapitaal of jaarruimte en leest u alles over de beleggingsfondsen waarin u kunt beleggen. Zodra u klant bent geworden en een rekening heeft geopend, logt u in op uw persoonlijke online bankomgeving MijnBND om uw saldo te bekijken en opdrachten te geven. U kunt zowel via de website als via de Brand New Day-app toegang krijgen tot MijnBND.
Zo gebruikt u de online bankdiensten van Brand New Day (toegankelijkheid & bediening)
We streven ernaar onze online bankdiensten voor iedereen toegankelijk te maken. Hieronder vindt u een overzicht van de navigatie en bediening van onze website:
- Navigatie website: U kunt onze website eenvoudig bedienen met toetsenbord of hulpmiddelen. Gebruik de Tab-toets om door de website te gaan en druk op de Enter-toets om het geselecteerde onderdeel te openen. Het hoofdmenu bovenaan elke pagina leidt u snel naar onze rekeningen, handige tools, contactinformatie en de knop ‘Inloggen’. Beweegt u met de Tab-toets tussen onderdelen, dan verschijnt er een kader rond het element waarop u zich bevindt.
- Toegankelijkheidswidget: Wij bieden een toegankelijkheidswidget (via icoon op elke webpagina) waarmee u de weergave van onze website direct kunt aanpassen aan uw persoonlijke behoeften, zonder dat u extra software hoeft te installeren. Met de widget kunt u o.a. tekstgrootte, regelafstand en contrast van onze website wijzigen, een dyslexie-vriendelijk lettertype kiezen, bewegende elementen pauzeren of de tekst laten voorlezen.
Uw instellingen worden voor de duur van de sessie lokaal in uw browser opgeslagen en vervallen automatisch na het beëindigen van de sessie of wanneer u uw browsercache wist. De widget deelt geen persoonlijke gegevens met derden.
Goed om te weten: De Brand New Day-app voldoet niet aan de WCAG-normen, maar alle informatie en functies uit de Brand New Day-app, vindt u ook door via de website in te loggen op MijnBND. Heeft u een beperking en wilt u toegang tot MijnBND? Log dan in via de website met uw gebruikersnaam en wachtwoord, en gebruik daar de toegankelijkheidswidget. Meer informatie over de mogelijkheden van de toegankelijkheidswidget vindt u hier.
In het menu van de widget staan vooraf ingestelde profielen die meerdere instellingen combineren om te voldoen aan specifieke behoeften:
- Profiel Visuele beperking: Vergroot zichtbaarheid met hoger contrast en grotere tekst.
- Profiel Cognitieve beperking: Maakt teksten en navigatie makkelijker.
- Profiel ADHD vriendelijk: Beperkt visuele prikkels en helpt gebruikers met ADHD zich te focussen op de belangrijkste informatie.
- Profiel Toetsenbord navigatie: Verbetert de website zodat die alleen met het toetsenbord te bedienen is; belangrijk voor gebruikers met motorische beperkingen.
- Profiel Blinde gebruikers: Maakt de website leesbaar voor schermlezers, zodat blinde gebruikers beter kunnen navigeren.
Afhankelijk van het gekozen profiel, kunnen de volgende functies aangepast worden:
Visuele aanpassingen
Verbetert de leesbaarheid met opties zoals omgekeerde kleuren, donkere modus en lichte modus.
Geeft mogelijkheid om de kleurintensiteit aan te passen met opties voor lage, hoge en grijstinten.
Verandert de ruimte tussen regels in drie niveaus voor prettiger lezen.
Navigatiehulpmiddelen
Maakt het mogelijk om de verticale ruimte tussen tekstregels aan te passen.
Multimedia en interactie
Overige instellingen
Inloggen MijnBND
Als klant kunt u via het hoofdmenu op de website inloggen op MijnBND met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Deze bevestigt u met een sms-identificatiecode of via de Brand New Day-app. U kunt ook de Brand New Day-app gebruiken om toegang krijgen tot MijnBND. U logt dan in met een toegangscode of uw biometrische gegevens. Goed om te weten dat de eerder beschreven toegankelijkheidswidget niet beschikbaar is voor de Brand New Day-app.
Nieuw(e) klantaccount of rekening openen
Een nieuw klantaccount aanmaken of een nieuwe rekening openen doet u via de knop ‘Open rekening’ in het hoofdmenu op onze website. Het online formulier bestaat uit meerdere, duidelijke stappen met heldere veldlabels en instructies. Mist u een veld dan krijgt u een foutmelding te zien die ook door schermlezers wordt voorgelezen. Formulieren hebben geen strikte tijdlimieten; uw sessie verloopt dus niet onverwacht. Voor de verificatie van de identiteit van nieuwe klanten maken we gebruik van een externe tool die is ingericht volgens de WCAG-richtlijnen.
Heeft u hulp nodig of wilt u uitleg over bovengenoemde onderdelen, neem dan gerust contact met ons op via de kanalen onder Feedback & Contact.
Hoe wij voldoen aan de Toegankelijkheidsnorm
We hebben de volgende maatregelen genomen om onze website toegankelijk te maken:- We hebben een toegankelijkheidswidget geïnstalleerd: zie uitleg hierboven.
- We geven afbeeldingen, pictogrammen en grafieken een beschrijvende alternatieve tekst of label. Audiobestanden en video’s worden ondertiteld.
- Het kleurcontrast is minimaal 4,5:1 voor gewone tekst.
- U kunt zelf de lettergrootte van onze online teksten aanpassen met behulp van de widget.
- De belangrijkste pagina’s zijn leesbaar met een schermlezer of software voor spraakherkenning.
- Belangrijke pdf-documenten en e-mails zijn toegankelijk gemaakt zodat ze kunnen worden uitgelezen met speciale toegankelijkheidssoftware of -hulpmiddelen. Heeft u geen schermlezer waarmee u zo’n pdf of e-mail kunt openen, dan zijn er gratis online versies beschikbaar (o.a. Adobe Acrobat Reader) of u gebruikt de toegankelijkheidswidget op onze website en laat de pdf aan u voorlezen.
- Alle onderdelen - menu’s, links, formulieren, sliders en interactieve elementen – bedient u via het toetsenbord of gelijkwaardige hulpmiddelen. De toetsenbordfocus is duidelijk zichtbaar.
- We gebruiken skip-links en ARIA-landmarks voor snelle navigatie.
- Er zijn geen toetsencombinaties waarbij u vastloopt (“keyboard traps”).
- Carrousels en andere bewegende element kunt u pauzeren of handmatig bedienen. We tonen geen flitsende beelden die epileptische aanvallen kunnen veroorzaken.
- Standaard sneltoetsen werken.
- De teksten op onze website, productvoorwaarden en andere belangrijke documenten en e-mails zoals het jaaroverzicht, zijn begrijpelijk en geschreven op B2-taalniveau. Vakjargon en moeilijke woorden proberen we zo min mogelijk te gebruiken.
- We ontwikkelen met moderne HTML5- en ARIA-technieken en testen met (NVDA, JAWS, VoiceOver), schermvergroting en hoog-contrastbestanden.
- Onze website werkt met de meest recente ondersteunende hulpmiddelen.
- Onze medewerkers met klantcontact zijn getraind om vragen over toegankelijkheid te beantwoorden en u te helpen bij het zoeken van informatie of het invullen van formulieren. En als u dat wilt dan lezen zij teksten of documenten die u niet kunt lezen aan u voor.
Doorlopende monitoring en onderhoud
Toegankelijkheid is voor ons een doorlopend proces:- Wanneer wij nieuwe content op de website plaatsen en formulieren, productvoorwaarden en belangrijke e-mails ontwikkelen of vernieuwen, maken we die zoveel mogelijk meteen toegankelijk. Onze ontwikkelaars en contentmakers volgen daarbij de WCAG-criteria, EN 301549 richtlijnen en B2-taalniveau.
- Gebruikers kunnen problemen melden (zie onder Feedback & Contact). Toegankelijkheidsproblemen proberen wij zo snel mogelijk op te lossen.
- We blijven op de hoogte van updates in de WCAG- standaarden (bijv. WCAG 2.2/3.0) en van nieuwe ondersteunende technologie.
Wat voldoet nog niet?
Onze online bankdiensten zijn nog niet volledig toegankelijk. We werken aan de volgende verbeteringen om de toegankelijkheid verder te vergroten:- PDF-documenten Nog niet alle pdf-bestanden die samenhangen met onze online bankdiensten, zijn al volledig toegankelijk -zowel qua inhoud als opmaak - voor mensen die schermlees-software gebruiken. We werken er hard aan om dit zo snel mogelijk te verbeteren. Heeft u nu een pdf-document in een toegankelijk formaat nodig? Wij sturen u graag een Word-versie.
- Aanpassingen in de code We moeten nog een paar kleine aanpassingen doen aan de code van onze website. Als gebruiker merkt u er niet zo veel van, maar het maakt onze website beter toegankelijk voor bezoekers die hulpmiddelen gebruiken.
- Navigeren met het toetsenbord Op sommige plekken is onze website nog lastig te bedienen met alleen een toetsenbord. We verbeteren de volgorde waarin je met de Tab-toets door de pagina gaat, zodat iedereen – ook zonder muis – makkelijk en logisch door de site kan gaan.
Feedback en contact
Ervaart u problemen met toegankelijkheid of heeft u vragen of suggesties?
Neem dan contact op met onze Klantenservice:
E-mail: [email protected]
Telefoon: 020- 75 85 310 (ma-vr, 8.00 – 21.00 / za-zo 10.00-17.30 uur).
Ons team kan deze verklaring telefonisch voorlezen en u helpen bij het gebruik van onze online bankdiensten. U kunt ook via de contactpagina op onze website een bericht sturen of chatten met een van onze medewerkers. Stuurt u ons een e-mail, dan bevestigen wij de ontvangst daarvan binnen twee werkdagen. We proberen een toegankelijkheidsprobleem binnen 10 werkdagen op te lossen, of wij informeren u over de voortgang.
Bent u niet tevreden over onze reactie?
U kunt een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) via https://www.kifid.nl/klacht-indienen/. Wij streven ernaar uw probleem samen met u op te lossen voordat het zover komt.
Status
Deze toegankelijkheidsverklaring is voor het eerst gepubliceerd op 24 juni 2025. We werken de verklaring jaarlijks bij of direct na belangrijke wijzigingen in onze online bankdiensten.